Extension and Alterations – The Bank, Lighthorne

Crowngate Construction were employed to remove a small, single storey extension from this property in Lighthorne and replace it with a basement, two double storey extensions and single storey mono-pitch roof extension to bring it all together.

The property is built into a bank of clay soil, leaving the basement excavations approximately 10 meters below the swimming pool at the top of the garden. This took careful planning and extreme structural support during the basement construction, eventually constructed in re-enforced waterproof concrete, following major underpinning of the original property.

The property now offers an impressive open-plan kitchen dining space, a large formal dining room, utility, cellar, extended hall, study, WC and boot room on the lower levels. Upstairs, the layout was reconfigured to provide a wonderful master suite including an en-suite and dressing room, a very large double room with en-suite and a further three double bedrooms, serviced by one family bathroom.